VERSLAGEN

2024

Voor leden: klik op foto's naar fotoalbum of video's


Zondag 5 mei wandeling Ell

Op deze Bevrijdingsdag melden zich 58 deelnemers, waaronder 5 aspirant leden, voor een wandeling in de omgeving van Ell. https://www.ellenhof.nl/ 


Bij de aankondiging in de nieuwsbrief stond dat we tijdens het voorlopen in februari constateerde dat de wandelroute i.v.m. hevige regenval erg modderig was. We wilden dan ook eerst deze wandelroute aankondigen als “blote voeten wandeling” met hindernissen. Op dat moment waren we nog optimistisch, en dachten dat komt wel goed!

Helaas is het de periode daarna niet minder gaan regenen waardoor de wandelroute deels niet te belopen was, en zijn we op het laatste moment nog voor een alternatieve wandelroute op pad gegaan, welke uiteindelijk na de regenbuien van afgelopen donderdag en vrijdag ook niet meer te belopen was. We zaten met de handen in ons haar, wat nu?

Na overleg met Riny Coolen, beheerder van Ellenhof, wie aanbood om met ons op zaterdagmiddag 4 mei nog een wandeling te lopen die volgens haar wel goed te belopen is, was dan voor ons ook de redding.

De wandelroute is ca. 7 km lang, en de kortere route ca. 3 km.

Om 14.00 uur zijn we gestart en lopen zuidwaarts richting Hunsel over de Berberstraat langs een fruitboomgaard naar het buitengebied van Ell. Achter deze boomgaard splitst de groep zich en loopt een klein aantal deelnemers de korte route over het fietspad langs de Hoogstraat terug naar gemeenschapshuis Ellenhof.

Om toch de nodige stappen te kunnen maken, vervolgen de overige deelnemers de weg tot bij Maatschap Adams. We steken hier de Hoofdstraat over en lopen ook een stukje over het fietspad richting Ell. Na 450 meter gaan we rechtsaf via de Scheidingsweg en Hunnissenstraat tot bij café restaurant “De Prairie“ terug naar het gemeenschapshuis Ellenhof.

 

Na en kopje koffie/thee met een stukje vlaai en voor sommigen daarna nog een borreltje, hebben we de middag afgesloten.

 

Ondanks de stressvolle voorbereidingen kijken we terug op een mooie wandelmiddag.

We bedanken dan ook Riny voor de hulp om onze wandelmiddag tot een succes te maken.

 

Afdeling 05 Weert

Start wandeling Ell


Zondag 21 april activiteit kruisboogschieten Montfort

30 personen verzamelen zich voor een middag kruisboogschieten in café BeijDeVogel in Montfort.

 

Een kruisboog (of armborst, arbalest, voetboog) is een wapen waarmee korte pijlen kunnen worden afgeschoten. Het wapen bestaat uit een boogstaaf (lijkend op een korte handboog), gemonteerd op een zuil, vaak met een kolf die lijkt op een geweerkolf en voorzien van een mechanisme om de pees vast te houden en een trekkermechanisme om deze te lossen waardoor de pijl wordt weggeschoten.

 

Er werd door 24 personen in 2 poules gespeeld. Alle deelnemers hebben 4x geschoten.

Beide poules moesten even wennen aan de kruisboog. De 1e pijlen vlogen alle richtingen in, behalve waar ze thuishoorden. Naar gelang het aantal schoten werd er steeds beter doel getroffen en kwam de competitie toch nog op gang.

Voor leden, puntentelling onder link:

https://www.alleen-samen.com/inloggen-leden/laatste-nieuws

Afdeling 01 Echt


Zondag 7 april wandeling Heythuysen

39 leden zijn naar cultuurpodium “De Bombardon” in Heythuysen gekomen voor een wandeling in de omgeving van Heythuysen en een klein gedeelte door het natuurgebied Leudal.

Midden in Heythuysen, het gezellige Leudal, dicht bij de kerk ligt cultuurpodium / gemeenschapshuis met een moderne ambiance. Zoals al in 1975 in het stripverhaal "Suske en Wiske en de Bokkige Bombardon" beschreven werd, is de bombardon een muzieklocatie waar de mensen graag naar toe komen. De Bombardon staat dan ook voor charme en gastvrijheid in de ruimste zin van het woord.

 

Onder leiding van Koos, lopen we vanaf “De Bombardon” via de Leytersteegstraat welke overgaat in de Graaf van Loonlaan, en op het einde van deze weg linksaf slaan naar de Eykerstokweg. Halverwege deze weg splitst de groep zich. Een klein gedeelte loopt rechtdoor de korte route terug naar “De Bombardon”. De overige deelnemers gaan hier rechtsaf richting Bijlshof en steken na ca. 250 meter via de loopbrug de Tungelroyse beek over. Daarna passeren we verderop de Provinciale weg naar Horn en lopen daarna via mooie wandelpaden in het Leudal naar “Boscafé de Busjop”. Hier staat een Pauw trots zijn veren te tonen.

We zijn hier rechtsaf geslagen en direct daarna weer linksaf om de wandelroute te vervolgen naar de “De Bombardon” waar we ons weer aansluiten bij de al aanwezige deelnemers voor de koffie/thee met vlaai, en nog een gezellig samenzijn!

 

Wij bedanken Koos weer voor het uitzetten van de mooie (zomerse) wandeling.

Afdeling 02 Heythuysen


Zondag 17 maart activiteit beugelen in Beesel

Er hebben zich 33 leden opgegeven en melden zich bij

Sport- en spelcentrum “De Solberg” in Beesel.

De meeste leden hadden nog nooit deze sport beoefend en waren in 't begin iets sceptisch.

Maar na een goede uitleg van John C., die deze sport al lang beoefend begonnen de leden in groepjes van 4, 2 tegen 2 tegen elkaar te strijden.

Er waren zelfs leden bij met talent ervoor en het spel werd steeds enthousiaster gespeeld.

De lachspieren hebben 't deze middag druk gehad. Peter S. deed de puntentelling en de winnaars waren:

 

1e ronde, Ger V. en Annet V. met 10 punten

2e ronde, Leny S. en Peter S. met 14 punten

De grootste verliezers waren:

1e ronde, Greet S. en Jan K., Jan S en Peter E. met 2 punten

2e ronde, Wilma G. en Piet E. met 2 punten

Buiten de koffie en vlaai was er voor iedereen een paaseitje, een voorproefje voor Pasen.

John C. werd bedankt met een lekkere fles rode wijn en Peter S. kreeg deze in klein formaat als dank voor de puntentelling.

Voor volledige lijst puntentelling, voor leden, klik op onderstaande link:

https://www.alleen-samen.com/inloggen-leden/laatste-nieuws

 

Al met al kijkt afdeling 03 Reuver terug op een geslaagde middag.

Verslag Annie


Zondag 3 maart wandeling Landgoed Blankwater Boukoul

Voor deze wandeling hebben zich 61 leden aangemeld.

Na enkele afmeldingen door ziekte verzamelen zich op deze zonnige zondagmiddag 57 leden voor de wandeling. De wandeling was ca. 8 km lang. Nadat de kleinere groep zich afsplitste om de kortere wandelroute van ca 3 km te lopen, stonden de overige deelnemers voor een uitdagende klim. Nadat deze was overwonnen zijn we geleidelijk weer afgedaald naar het verzamelpunt Plantage Blankwater, waar de koffie/thee met stukje vlaai zich goed liet smaken.

 

Landgoed Blankwater ligt in Boukoul, gemeente Roermond. Het grenst aan Duitsland en ligt in een prachtige omgeving omringt door verschillende natuurgebieden en bossen waaronder het Meinweg gebied. Het Pieterpad loopt langs de blauwe bessenvelden. Het landgoed is 62 ha. groot en bestaat uit bos, grasland, een blauwe bessenplantage en het lunchcafé Plantage Blankwater.

In 1969 is begonnen met de aanleg van de blauwe bessenvelden. De huidige plantage is inmiddels 20 ha. Het blauwe bessenseizoen loopt van eind juni tot en met september, waarin zij u verschillende soorten blauwe bessen kunnen aanbieden met ieder zijn eigen smaak.

https://www.hartvanlimburg.nl/nl/locatie/plantage-blankwater


Zondag 18 februari jaarvergadering Reuver

Doordat het de hele zondagmiddag heeft gemiezerd, was het goed weer om te vergaderen. 70 leden hebben zich aangemeld, waarvan er uiteindelijk 63 aanwezig waren.

Truus opent de vergadering met een woord van welkom, en blikt even terug op het jaar 2023.

  • Begin van het jaar 2023 bestond de vereniging nog uit ca. 80 leden. Nu zijn het er inmiddels meer dan 100 leden.
  • We hebben samen vele wandelingen en activiteiten kunnen meemaken. Bijzonder was de bestuursactiviteit in augustus. Vele deelnemers hebben meegedaan aan het line dance programma, en overige leden hebben een wandelroute gelopen. Na afloop was er een uitgebreid buffet.
  • In december is de kerstviering anders gevierd. In plaats van een kerstdiner in de avond was er een kerstbrunch in de middag. Mede door de keuze voor muziek van het duo Free Time, was dit een geslaagde middag.
  • Er is een website gebouwd waar velen leden hun informatie inmiddels vanaf halen.
  • We zijn met 23 leden en 3 introducés voor de 1e keer op vakantie gegaan naar Blankenbergen. Dit was een zeer geslaagd experiment. Het vakantieteam is inmiddels al weer aan de slag gegaan om ook dit jaar weer zo’n dergelijke reis te organiseren.
  • 4 leden zijn gefeliciteerd met hun 20 jarig lidmaatschap, en 2 leden met hun 10 jarig lidmaatschap.

Foto Line dance programma Odilieberg

Foto wandeling Odilienberg


Zondag 4 februari wandeling Altweerterheide

In Altweerterheide, het groene hart van de stad Weert, ligt net buiten de dorpskern restaurant “De Schuttershoeve”. Met in de directe nabijheid onder meer de Laurabossen, het Wijfelterbroek, de Tungelerwallen, recreatiegebied De IJzeren Man en op een steenworp afstand België.

 

Deze middag verzamelen zich 53 leden in de serre bij "De Schuttershoeve". Na het welkomstwoord, (ook speciaal aan nieuwe leden welke de 1e keer meelopen en enkele introducés) beginnen we om 14.00 uur aan de wandeling van ca. 8 km in de omgeving rondom het restaurant. Na 30 min. splitst zich een groep van 17 personen af, om de kleinere route van ca. 3 km terug te wandelen naar het restaurant.

 

Om 15.45 uur zijn we allemaal weer terug voor koffie/thee en vlaai.

 

Na afloop is nog een groot deel van de leden gebleven om de wandeling af te sluiten met een gezamenlijk etentje bij: deschuttershoeve.nl/

 

Afdeling 05, Weert kijkt terug op een fijne middag en bedankt het groot aantal deelnemers voor hun aanwezigheid.


Zondag 21 januari activiteit kasteel de Keverberg Kessel

Bij een winters weertje verzamelen zich 44 leden bij de ingang van het VVV kantoortje. We worden door de gidsen Johan,- Ton en Gert, ontvangen en in 3 groepen verdeeld. Zij vertellen ieder op hun eigen ludieke manier het verhaal vanaf de oorsprong tot heden de geschiedenis rondom en binnen de muren van het kasteel.

Kasteel de Keverberg is een van de oudste kastelen van ons land.

De oorsprong ligt in het jaar 950 toen de tolrechten aan de Graven van Kessel werden toegekend. Om deze rechten kracht bij te zetten bouwden ze een grote stenen toren. Rond het jaar 1250 werd deze half afgebroken en bedolven onder het zand van de huidige kunstmatige heuvel, ook wel motte genaamd. Deze toren is bij de herbouw in 2015 weer deels zichtbaar gemaakt en kun je dit in de kelders van het kasteel bewonderen. Hierdoor staan er in feite twee kastelen boven op elkaar.....hoe uniek kan iets zijn?

Laat je ook verrassen door het wonderlijke verhaal van de laatste adellijke bewoner, Baron Frits van Keverberg. Hoe hij verdween en na 150 jaar weer werd teruggevonden......

 

Kasteel de Keverberg is in 2015 in een nieuw jasje gestoken, hierbij is ook veel aandacht besteed aan een duurzame manier van herbouwen.  En nu is het met haar ligging aan de Maas een unieke vergaderlocatie, trouwlocatie en feestlocatie. Op de grens van Noord- en Midden-Limburg is het ook een perfect onderdeel van een dagje uit vol historie, avontuur en architectuur.

Voor meer informatie over de historie van kasteel de Keverberg klik op link, Historie - Kasteel de Keverberg

 

Na de rondleiding was er koffie/thee en vlaai bij de horeca in de binnenplaats van het kasteel. We hebben ook nog genoten van het fraaie uitzicht over het maasdal boven in het kasteel.

We bedanken afdeling 02, en met name Ger voor de organisatie.

Volgens ons heeft Ger de vluchtgang onder de Maas door, naar de Reuverse kant gevonden. Want hij stapt over van afdeling 02 Heythuysen naar afdeling 04 Reuver!

Kasteel de Keverberg


Zondag 7 januari 2024 wandeling Maria Hoop

Na een paar maanden met veel regen is het vandaag weer voor het eerst in lange tijd een droge dag. In de uitnodiging worden stevige wandelschoenen geadviseerd, en deze waren dan ook echt nodig!

Op deze 1e wandelactiviteit in het nieuwe jaar verzamelen zich 45 deelnemers bij het dorpshuis “de Annendaal” in Maria Hoop voor een wandeling in het Annendaalsbosch e.o.

Voor aanvang van de wandeling zijn nog vele nieuwjaarswensen met elkaar gedeeld.

Om 14.00 uur is gestart met de wandeling waarin Filia en Marlies voorop lopen. De wandeling is ca. 8,5 km. lang. Na 2,5 km lopen enkele deelnemers de korte route terug naar het dorpshuis.

Het Annendaalsbosch is een natuurgebied ten Oosten van Maria Hoop en gelegen direct ten Noordwesten van de Duits-Nederlandse grens. Hierop aansluitend ligt het Nieuw Annendaalsbosch. Het gebied bestaat voornamelijk uit naaldbos op voormalige heide, en het grootste deel, 177 ha., is eigendom van Staatsbosbeheer.

Na afloop zijn we nog ontvangen in het dorpshuis, en is er door onze voorzitter Truus een nieuwjaarswens uitgesproken.

Organisatie bedankt voor de mooie middag.


2023

Zaterdag 16 december Kerstbrunch bij de “De Tump” Heythuysen.

 

Op deze zaterdagmiddag verzamelen zich 62 leden om deel te nemen aan de Kerstbrunch in Eetcafé-feesttapperij “De Tump” in Heythuysen.

 

We hebben dit jaar voor het eerst gekozen voor een Kerstbrunch in de middag, in plaats van een Kerstdiner in de avond.

Truus opende de middag met een woord van welkom, en Annie las het 1e gedicht voor. Daarna was er 1 minuut stilte, voor een eigen intentie.

 

Omstreeks 13.30 uur staat het rijkelijk gevulde buffet gereed. De leden hebben zich dit goed laten smaken.

 

In de tussentijd is door het duo Free Time de muziekapparatuur opgesteld. 

Zij trede deze middag voor ons op en spelen enkele kerstliederen aangevuld met muzieknummers uit de jaren 60 - 70.

Er is volop gedanst en er ontstond uiteindelijk een polonaise op de hit van dit moment, de “Engelbewaarder”.

 

De middag is afgesloten met het voorlezen van gedichtjes door Piet, en een column van Harrie.

Alle gedichten en de column zijn voor leden te lezen onder:

https://www.alleen-samen.com/inloggen-leden/informatie-delen

 

Als bestuur kijken we terug op een heel geslaagde middag.

 


Zondag 3 december wandeling Swartbroek/Weert

Tussen Weert en Swartbroek ligt op een prachtige landelijke locatie Hoeve Lieshout : fietscafé en camperplaats Weert - Home

 

In de week vooraf waren de weersberichten ons niet gunstig gezind. Gelukkig zijn het voorspellingen, en was het deze middag weer heel mooi wandelweer. Er verzamelen zich 41 leden en 1 introducee bij Hoeve Lieshout. Om 14.00 uur beginnen we aan de wandeling.

In het 1e gedeelte tijdens deze verrassende wandeling, wandelen we eerst over een mooi graspad langs de Leukerbeek door natuurgebied “Kootspeel”. Op dit gedeelte van de route werd veel van onze conditie gevraagd, en waren waterdichte wandelschoenen erg handig. Bij de Roermondseweg loopt een aantal leden de korte route onder leiding van Ine en Toos terug naar Hoeve Lieshout.

 

De overige deelnemers steken de Roermondseweg over en loopt over graspaden met de nodige hindernissen door natuurgebied “Roeventerpeel”. Aan de A2 lopen we 50 meter evenwijdig aan de snelweg en vervolgen de route die uitkomt bij een mooi meertje aan Leukerbeek. Via veldwegen wandelen we terug naar “Hoeve Lieshout”.

De totale wandelroute is ca. 7 km, en de korte route ca. 2.5 km.

 

Na afloop van de wandeling zijn we welkom bij “Hoeve Lieshout” voor een kop koffie/ thee met eventueel een stukje vlaai. Dit was weer een gezellige afsluiting van een mooie activiteit.


Zondag 19 november activiteit Heythuysen

Op deze zondagmiddag verzamelen zich 46 leden bij Schutterij St. Nicolaas in Heythuysen om te genieten van het optreden van de zangroep “Bie-eingeraaptj”.

“Bie-eingeraaptj” is een zanggroep van zangers, allen actief lid van een mannenkoor, begeleid door een accordeonist. Zij treden al vele jaren regelmatig op, met name voor het wat oudere publiek, in zowel geheel Limburg als Oost-Brabant.

“Bie-eingeraaptj” brengt een populair repertoire met vooral bekende en goed in het gehoor liggende liederen, vele hiervan in het Limburgs dialect. Het zijn stuk voor stuk liedjes welke door het publiek meegezongen kunnen worden, hetgeen uiteraard ook de bedoeling is van deze meezingmiddag.

De zangroep deelde mede dat dit het 548e optreden in hun 25 jarig bestaan was, en ze nog doorgaan tot hun mijlpaal, het 550e optreden, en dan te willen stoppen.

Jos, in het zonnetje gezet!

Bij Bie-eingeraaptj is het een goed gebruik om iemand in het zonnetje te zetten.

Voor ons was duidelijk dat Jos dat zonnetje verdient.

Na veel aarzelen heeft Jos besloten zich kandidaat te stellen voor onze vereniging, met de ludieke woorden: "Ik heb besloten om uit de kast te komen".

Voor zijn vele tijd en energie voor onze vereniging en met name om een website te maken zijn wij hem daar heel dankbaar voor!

Jos, namens alle leden nogmaals heel veel dank, en wij hopen nog lang van je inzet gebruik te mogen maken!!

 

Truus


Zondag 5 november wandeling Beesel

Wandeling over de dijk

Afdeling 3 Reuver organiseerde deze zondagmiddag een wandeling door Beesel, uitgezet door Piet Didden.

Er waren 49 leden aanwezig. We kwamen bij Mert 5 in Beesel bij elkaar. Er was een korte en lange wandeling van 4 of 9 km.

 

De weergoden waren ons niet goed gezind want het regende en waaide flink. De wind was zeker op de dijk langs de maas zo hard dat menige paraplu omsloeg of het helemaal voor gezien hield.

 

Op de helft van de dijk kozen de meeste wandelaars voor de kortere route. Alleen de die-hards liepen door. Piet had een prachtige route uitgezet en wist ook nog eens heel veel te vertellen over de dijken.

De wandelaars kwamen langs de Grouwe Beer, de molen van Beesel en langs de oudste boerderij van 1343, Klerkerhof.

De kapel van OlV van Smarten wordt ook bezocht. De wandeling gaat verder door het bos met een prachtig natuurgebied, de dooie arm en de Swalm.

Op de terugweg wordt nog De Vergeten Groenten bezocht en gaan ze over het klein stukje dijk weer terug door het bos.

De warme koffie en vlaai maken de regen en wind weer goed.

Piet bedankt voor de mooie wandeling en goede uitleg, afdeling 3 Reuver.

Verslag: Annie Cichon

 

Voor meer informatie over de dijkversterking zie onderstaande link.

Dijkversterking Beesel - Waterschap Limburg


Zondag 22 oktober activiteit Abdij Lilbosch Pey-Echt

Livar-varkens in vrije uitloop!

Ingang oorlogsbunker

Deze zondagmiddag, met wisselende weersomstandigheden, verzamelen zich 36 leden voor een rondleiding bij Abdij Lilbosch te Pey-Echt. Het betreft een rondleiding met de gidsen, Piet en Broer, waarbij we o.a. een bezoek brengen aan de abdijkerk, de kloosterboerderij met de bekende Livar-varkens, en de oorlogsbunker.

 

De abdij is gelegen in het midden van de provincie Limburg, daar waar Nederlands Limburg op de kaart bijna op z’n smalst is. Enkele kilometers ten oosten van de abdij ligt de Duitse grens. In het westen ligt het stadje Echt en iets verderop stroomt de rivier de Maas, met aan de overzijde België.

Het gebied waar de eerste monniken van de abdij zich vestigden is van oorsprong vrij moerasachtig en gelegen aan de rand van het Haeselaarsbroek. Door ontginningen werd het domein vruchtbaar gemaakt. Enkele kwel- en moerasgebieden herinneren nog aan die oude tijd. Door de manier waarop de monniken landbouw bedrijven is er gaandeweg een zeer waardevol cultuurlandschap ontstaan.

Voor meer informatie over de geschiedenis van Abdij Lilbosch, klik op onderstaande link:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Abdij_Lilbosch

 

Na afloop van de rondleiding zijn we nog ontvangen in de ontmoetingsruimte voor een kop koffie met vlaai.


Zondag 8 oktober wandeling Swalmen

Deze middag komt een grote groep van 58 leden bij elkaar voor een wandeling aan de rand van Swalmen. We starten om 14.00 uur en komen al gouw, deels verscholen in het groen, langs een wonderlijke wereld van miniatuurbouwsels. Hier is door een inwoner van Swalmen al meer dan 50 jaar aan gewerkt.

Bij de volgende afslag is een kleinere groep afgeslagen om de korte route te lopen.

De overige deelnemers vervolgen de route en komen uit bij de "Swalm" en lopen langs de Kasteelruïne Ouborg.

Kasteel Oudborch, Ouborch of Huis te Swalmen is de ruïne van een kasteel uit vermoedelijk het jaar circa 1300. Ook bekend als Naborch of Aldenborg en gelegen in het Noorden aan de rivier de Swalm.

De route was ca. 7 km, en de korte ca. 3 km lang.

 

Op een paar miezerige druppeltjes na, is het droog gebleven en is iedereen op tijd terug bij “De Mert” voor koffie met vlaai.

Markt Swalmen


Maandag 18 t/m vrijdag 22 september vakantie, Blankenberge

Onze vakantie is ten einde en wordt nu afgesloten met een kort verslag van onze werkgroep of liever gezegd het vakantieteam, want wij hebben het niet als werk gezien.

Wij zijn met enthousiasme het experiment aangegaan en we zijn blij dat alles goed is verlopen. We kunnen terugkijken op een heerlijke vakantie, waarbij we het volgende reisschema hebben gevolgd:

 

Maandag 18 september, vertrek vanuit Roermond en Weert met als eerste stopplaats om 9.00 uur bij "Molen de Hoop" in Bavel voor een kop koffie met gebak. We vervolgen onze reis naar Ouwerkerk waar we het Watersnoodmuseum bezoeken. De lunch hebben we genuttigd in Middelburg, en daarna doorgereisd naar ons Hotel in Blankenberge.

 

Dinsdag 19 september, vandaag staat Brugge geplant. Hier hebben we de stadwandeling met gids vanaf het Bargeplein gelopen. Vervolgens een boottocht gemaakt en daarna nog, op 10 min. afstand van Brugge, het karakteristieke “Belgische dorpje”, Damme bezocht.

 

Woensdag 20 september, via Oostende en Nieuwpoort komen we aan in Veurne voor een korte pauze, om daarna de weg te vervolgen naar Diksmuide. Hier hebben we onder begeleiding van een gids het Oorlogsmuseum aan de IJzer bezocht. Dit was heel indrukwekkend.

In Ieper hebben we de herdenking van de 1e wereldoorlog bijgewoond waar sinds 1928 stipt elke avond om 20.00 uur de ceremonie plaats vindt ter ere van alle gevallene in deze oorlog door het blazen van "The Last Post"

 

Donderdag 21 september, bij miezerig weer vertrekken we voor een bezoek aan Gent. We zijn hier onder begeleiding van een gids 2 uur door het centrum gestruind. Ondanks de regen was dit toch weer een bijzondere leerzame ervaring.

 

Vrijdag 22 september, er is tot 14.00 uur een vrij programma in Blankenberg. Deze is door iedereen benut om de laatste indrukken aan Blankenberg en omgeving in het collectief geheugen op te slaan. 

In de vooravond komen we aan bij restaurant ”De Kruidenberg” in Casteren om daar van een heerlijk afscheidsdiner te genieten.

Dit was erg ruim en smaakvol van opzet.

Daarna is de reis vervolgt naar de verzamelplaatsen Weert en Roermond en hebben daar afscheid van elkaar genomen.

 

Wij, als vakantieteam, kregen er energie van! Niet alleen van de voorbereidingen, maar ook van de reacties tijdens de reis.

 

Voor leden, klik voor het vervolg op onderstaan button


Zondag 17 september activiteit stadswandeling, Thorn

Er verzamelen zich op de parkeerplaats bij de Aldi 21 deelnemers om deel te nemen aan de stadswandeling in ons mooie Limburgse plaatsje, Thorn.

We hadden voor deze activiteit op meer deelnemers gerekend.

Een verklaring hiervoor kan zijn dat het zo kort op de vakantieperiode gepland is, en er a.s. maandag 26 personen uit onze vereniging vertrekken voor een vakantiereis naar Blankenberge.

 

Vanaf de parkeerplaats wandelen we naar het centrum waar we hebben afgesproken met de gids Jacques. Als eerste wordt er een film over de historie van Thorn vertoond. Daarna bezoeken we de Abdijkerk. Sommigen leden hebben hieraan niet deelgenomen, en zijn al gezellig op een terrasje neergestreken. Later hebben zij zich weer aangesloten om de rest van de activiteit mee te wandelen, en waarbij onze gids veel over de historie van Thorn heeft uitgelegd.

 

Na afloop van de wandeling worden we ontvangen in Brasserie De Wijngaard voor een kop koffie/ thee met een stukje vlaai, en nog een borrel na.

Ondanks het geringe aantal deelnemers hebben we toch een fijne middag gehad, en voor wie ze heeft kunnen onthouden, ook nog mooie moppen, om door te vertellen, die Jacques verteld.


Zondag 3 september wandeling Beegden

Deze zonnige septemberdag verzamelen zich 26 leden bij Eetcafé Trefpunt voor een wandeling op de Beegderheide.

Emily loopt voorop in de wandeling van ca 7 km.

Als we nog maar net begonnen zijn aan de wandeling komen we al snel uit in een uitgestrekt grasgebied met mooie vergezichten.

Na ca 1,5 km loopt een aantal leden met Ger de kortere route terug naar het centrum van Beegden.

Daarna komen we uit op de Hei. Hier zijn we rustig doorheen gestruind maar hebben, als verrassing, toch op het laatste moment nog een pittige helling moeten nemen. Na afloop zijn we nog gezellig samen geweest in Eetcafé Trefpunt voor koffie/thee en een stukje vlaai.

Wij bedanken groep 02, Heythuysen voor de organisatie.

 

Bron informatie: website Hart van Limburg.

Karakteristiek voor de Beegderheide is het rijke reliëf en het grote aantal kleine en grote vennen. Bovendien is de Beegderheide een toevluchtsoord voor een bont scala aan planten en dieren waaronder enkele zeldzame en bedreigde soorten als de veldkrekel, heikikker en diverse salamander- en libellensoorten. Ook de sperwer, havik en spechten broeden jaarlijks in de bossen en de uiterst zeldzame Phegeavlinder komt hier massaal voor.

Beegderheide


Zondag 20 augustus Zomeractiviteit, Bestuur Sint Odiliënberg

Linedance act

Op zondag 20 augustus had ‘t bestuur van Alleen Samen een gezellige middag gepland in Sint Odiliënberg bij café-zaal De Bergerac.

De leden konden vandaag kiezen om te gaan line-dansen of een mooie wandeling maken.

Wat je ook koos, zweten deed je want ‘t was erg warm deze dag.

We begonnen met koffie en zelf gebakken cake. De bakkers waren Truus en Annie.

De leden lieten het zich goed smaken, dus missie geslaagd.

De wandelaars vertrokken en de line-dansers gingen het zaaltje in om les te krijgen en begonnen vol goede moed. Dat het niet zo gemakkelijk was als ‘t leek werd snel duidelijk. Het hoofd wilde bij de meeste wel maar de voeten deden niet mee.

De lachspieren hebben het meeste gewerkt die middag, het was ontzettend leuk en zeker voor herhaling vatbaar. Een complimentje nog voor de mannen die zo dapper waren om mee te dansen, chapeau.

Om 17.00 uur stond een heerlijk buffet klaar voor iedereen. Het was goed en vooral lekker.

Met dank aan de organisatie.

Verslag: Annie Cichon


Zondag 6 augustus wandeling, afdeling 04 Roermond

Nationale Park “De Meinweg” in Vlodrop

Voor deze wandeling hebben zich een record aantal (54 leden) verzameld bij Restaurant “De Hoeskamer” in Vlodrop. De weersvoorspelling is niet gunstig. Een aantal leden blijven achter in het restaurant en hebben een gezelschapsspel gespeeld of gezellig gebabbeld. Een ruime meerderheid trotseert de voorspelling en gaat met (redelijk) droog weer op pad. Na 15 minuten valt er toch een plensbui uit de lucht. Een gedeelte van de groep loopt de route terug naar het restaurant. De overige deelnemers vervolgen de route. Om 15.30 uur zijn we weer allemaal terug in het Restaurant voor koffie met vlaai, en voor sommigen nog een borreltje na.

Een middag met iets minder goed weer hoeft geen spelbreker te zijn om toch met elkaar nog een gezellige (wandel) bijeenkomst te hebben.

De wandelroute is 5,5 km lang. De route leidt je over zowel verharde wegen als bospaden en neemt je mee door grove dennenbossen die vroeger hout leverden voor de mijnen. Start vanaf Restaurant De Hoeskamer in Vlodrop. https://dehoeskamer.nl/gastenboek 

https://www.hartvanlimburg.nl/nl/locatie/wandelroute-roerdalen-de-meinweg-hooibaanroute


Zaterdag 15 juli activiteit, afdeling 03 Reuver

40 leden verzamelen zich vanmiddag op het huisadres van Brooker Garden in Hout Blerick om te genieten van de prachtig aanlegde tuin.

De tuin van Loek en Anne-Marie Gubbels is een zelf ontworpen tuin van ca. 5500 m2 groot welke zij in de afgelopen 30 jaar hebben gerealiseerd.

Op hun website staat o.a. vermeld: "de tuin is gevarieerd van opzet met romantische hoekjes en loopt vloeiend over in verschillende thema’s met uitgebalanceerde beplanting".

Bij aankomst worden we verwelkomt door Loek en Anne-Marie, en geeft Loek uitleg hoe de tuin is ontstaan en wordt onderhouden.

Daarna zijn we met verbazing door de tuin gewandeld. Alles klopt, van ontwerp,- uitwerking,- onderhoud van planten,- struiken en bomen tot inrichting van themahoekjes en prieeltjes.

Na de koffie met vlaai hebben we nog geruime tijd genoten van hun tuin.

 

Leden van Alleen Samen bedanken Loek en Anne-Marie voor hun gastvrijheid. https://www.brookergarden.nl/ 


Zondag 2 juli wandeling IJzerenbos Susteren, afdeling 01 Echt

Ca. 30 leden lopen op deze mooie zondagmiddag mee vanaf de verzamelplaats bij café ‘t Gemood in Susteren voor de wandeling in het IJzerenbos bij Susteren. Deze wandeling is vooraf aangekondigd als een avontuurlijke wandeling, met veel hindernissen.

 

Info: IJzerenbos - Natuurgebied | Natuurmonumenten

Dit rijke natuurgebied in de zogenaamde Groene Taille van Limburg ("Smalste stukje Nederland") vormt een belangrijke verbinding voor de diverse natuurgebieden. Het bestaat uit twee deelgebieden ten zuiden van Susteren (gemeente Echt-Susteren) die van elkaar gescheiden worden door een beek en twee wegen: de Rode beek, de IJsstraat en de Susterderweg.

 

Na afloop zijn we bij elkaar geweest in café ’t Gemood voor koffie/thee en een stukje vlaai. Het was weer een gezellige middag, bedankt aan de organisatie.


Zondag 18 juni activiteit Openluchtmuseum "Eynderhoof" Nederweert Eind, afdeling 05 Weert

Om 13.15 uur verzamelen zich 32 leden bij de ingang van het Openluchtmuseum "Eynderhoof" te Nederweert-Eind.

"Eynderhoof" is gelegen in de mooie landelijke en groene omgeving van het dorp Eind, gemeente Nederweert. Het museum wordt onderhouden, bemand en beheerd door vrijwilligers. Daarom heeft het museum een eigen gezicht, niet alleen qua cultuur en historie, maar ook wat betreft beheer en exploitatie.

Omdat er op zondag geen gidsen beschikbaar zijn, zijn we op eigen gelegenheid door het museum gelopen. Vragen konden gesteld worden aan de museummedewerkers.

Rond 15.30 uur verzamelden we ons op het terras bij de Herberg en hebben daar nog tot 17.00 uur kunnen luisteren naar het orkest "Duo Free Time" onder het genot van koffie/thee met een stukje vlaai met eventueel nog een borrel na.

 

Het was een relaxte middag waarbij alle deelnemers, in wisselende samenstelling, in groepjes over het museumterrein liep.

Bron: Home - Eynderhoof


Zondag 4 juni wandelen via de uitlopers van ons mooie veelzijdige Leudal vanaf Nunhem, afdeling 02 Heythuysen

Er verzamelen zich 38 leden voor de wandeling onder leiding van Koos. De wandeling is ca. 7,5 km lang. Na een 1 km. splitst zich een groepje af om onder leiding van Anita de korte route van ca. 2,5 km te lopen.

De route begint bij Café Restaurant St. Servaas en loopt richting de Litsberg (litsen = glijden), een plek waar menig inwoner van Midden-Limburg bijzonder prettige herinneringen aan heeft. We wandelen over een baileybrug uit de Tweede Wereldoorlog. Tussen 1944 en 1945 hebben Britse militairen in het Leudal meerdere van deze bruggen gelegd. Zo konden voertuigen door het gebied komen en zorgde de kleinere bruggen voor de aanvoer van munitie.

Verderop komen we bij een volgende brug. In deze omgeving ligt de Groaveberg, een merkwaardige bult in het beekdal. Over het ontstaan van deze bult gaan diverse verhalen. Een ervan luidt als volgt: een in de omgeving van Nunhem wonende gravin werd aangezien voor een heks. Als zij bijvoorbeeld een zwangere vrouw aanraakte dan had de zwangerschap geen goed verloop. Toen deze heks overleed werd ze ver van de bewoonde wereld begraven. De mensen uit de buurt moesten meehelpen om een flinke berg aarde op te werpen.

“De Groaveberg” was geboren.

Aan het einde van de wandelroute passeren we de Servaaskapel. In vervlogen tijden zou Sint Servatius, bisschop van Tongeren door het tekenen van een kruis in de aarde hier een bron hebben doen ontstaan. Vanuit die bron, de huidige put aan de oostzijde van de kapel, doopte hij. Al in de tweede helft van de 18e eeuw is er sprake van een kapel op deze plaats. Het huidige gebouw stamt uit 1891.

De wandeling is bij een mooi middagzonnetje afgesloten met een kop koffie/ thee en een stukje vlaai


Zondag 21 mei is door afdeling 01 Echt een activiteit georganiseerd in "Grand café Pimpernel" in het vakantiepark te Posterholt.

Een groep van 35 personen heeft zich verzameld om gezellig te gaan bowlen. De accommodatie heeft 4 banen. In het begin werd er nonchalant gespeeld, maar naar gelang de duur van de wedstrijd kwam het winnaarsmentaliteit bij sommigen weer naar boven. 

Hans heeft met 83 punten het niet gehaald om vandaag te winnen. Deze plaats was voor Jos welke met 84 punten 1e is geworden.

Op het einde is er nog gestreden om de poedelprijs, inzet een fles rode wijn.

Deze is blijven plakken aan Marleen, waarmee zij als laatste is geëindigd.

 

Voor leden, klik op onderstaande button voor meer foto's


Zondag 7 mei is door afdeling 04 Roermond een wandeling georganiseerd in de bossen rond Swalmen.

Een grote groep van 47 personen verzamelen zich op de parkeerplaats bij Herberg de Bos in Swalmen voor een wandeling van ca 6 km. Er was ook een kleinere route van ca. 2,5 km.

Voor leden, klik op onderstaande button voor meer foto's


Zondag 16 april is door afdeling 03 Reuver een activiteit georganiseerd in het "Wereldpaviljoen" te Steyl.

Ca. 30 personen zijn naar Steyl gekomen voor een superleuke attractie. Stap in een echte Fokker 50 JetSTAR, vlieg naar een andere wereld en maak kennis met het Midden-Amerikaanse land Nicaragua en het Afrikaanse Ghana. Je waant je in deze landen en beleeft het leven van de mensen daar. Je kijkt naar films, beleeft games, stuurt een digitale kaart naar je vriend(in), speelt marktman/vrouw of poetst schoenen, maakt speelgoed van afvalmateriaal of maakt sieraden in de workshops.

Bron: https://wereldpaviljoen.com


Zondag 2 april is door afdeling 05 Weert een wandeling georganiseerd in en rond de IJzeren Man in Weert.

Er hebben zich ca 40 personen verzameld op de parkeerplaats bij Café-Restaurant De Sluis.

Dit is de meest uitgebreide route van het IJzeren Man gebied. Je komt langs diverse vennen, wandelt door gevarieerde natuur en passeert de grote IJzeren Man plas.

In het Stadswandelbos de IJzeren Man is recreatie en natuur innig met elkaar verbonden. Met een zeer gevarieerd aanbod aan recreatieve voorzieningen in een natuurlijke bosomgeving maakt dit  voor velen een zeer aantrekkelijke omgeving om te bezoeken en te vertoeven. Het grootste deel van dit veelzijdige gebied bestaat uit naald- en loofbossen, heide, stuifduinen, beekjes en natuurlijke vennen. Binnen het IJzeren man gebied zijn diverse kortere routes uitgezet

De routes met alle informatie vind je terug op wandelkaart ‘IJzeren Man en Laurabossen’ via onderstaande link.

Bron: Kempen~Broek: IJzeren Man & Laurabossen - Instapplaats De Ijzeren Man (oranje) - Wandelen in Limburg

Na afloop zijn we nog gezellig bij elkaar geweest bij Partycentrum / Restaurant De sluis. Een groot deel van de leden hebben hier, na afloop, nog genoten van een gezamenlijk diner.


Voor leden, klik voor meer informatie over activiteiten op onderstaande button